Thema: De verhalen in de Bijbel, boek met een eigen verhaal
De Bijbel is de bron waaruit wij voor ons geloof putten, Luther en Calvijn legden daar in de 16e eeuw de nadruk op en het werd een van de uitgangspunten van de reformatie, ofwel het protestantisme: Sola Scriptura, alleen door de Schrift.
We lezen in de dienst het evangelie van de zondag Marcus 4: 35-41 over de storm op het meer. ( En geeft dit verhaal misschien wel ons eigen geloofsverhaal weer?). Gelukkig hebben we een vertaling van de Griekse tekst en een boek waarin al deze verhalen verzameld zijn, mede dankzij Luther.
De eerste christenen hadden geen geschreven evangelie, pas in de 2de en 3e eeuw. Ze moesten het van de mondelinge overlevering hebben, maar ze hebben het toch, met hier en daar wat verschillen, heel goed onthouden en doorgegeven. Ze deden dat zo: de moeder of de vader zeiden het voor en de kinderen zeiden het na, en door dit steeds te herhalen onthielden zij het ook en konden het zo weer doorgeven aan hún kinderen. Nu is het bijzondere dat dit (van oudsher een joodse traditie) nog steeds gebeurt. Anna van Laere, ons gemeentelid, leert met een groep mensen het evangelie volgens Marcus uit haar hoofd opzeggen in een bepaald ritme. Dit heet memoriseren. Hoe mooi is het dat zij dit voor ons in de dienst van 20 juni met de lezing van Marcus 4: 35-41 wil doen.
Het is even wennen, maar wel heel bijzonder.
Ook bijzonder is dat in deze dienst prof.dr. J.A.B. Jongeneel, voor ons Jan Jongeneel, zijn 50-jarig ambtsjubileum gedenkt en hij na de dienst zijn nieuwste boek presenteert, getiteld: “Protestantisme als wereldwijde vernieuwingsbeweging (1945-2020)”. Als u niet in de dienst kunt zijn, kunt u het op de livestream volgen.
Ds. Greet van ‘t Slot
Geef een reactie