Wat een uitdaging om in dit vreemde jaar opnieuw Pasen te vieren met je kinderen. Naar de kerk gaan is er niet bij. Natuurlijk: er liggen paaseitjes om te snoepen. Misschien hebben jullie ook hardgekookte eieren geverfd, of verstopt. Maar ja, je wilt misschien meer.
Dat er leven is door dood heen kun je ook thuis zichtbaar maken: door bijvoorbeeld een paastak neer te zetten. Je kunt die tak samen met je kinderen versieren met allerlei symbolen die met nieuw leven te maken hebben: eitjes, vogels, vlinders, kuikentjes, gekleurde strikjes als teken van de nieuwe lentekleuren… Zet ook vrolijke lentebloemen neer. Waarom zou je je huis met Kerst versieren en niet met Pasen? Juist door ook het Paasfeest thuis zichtbaar te maken, laat je zien dat ook dát feest belangrijk is!
Natuurlijk heeft Pasen ook te maken met nieuw licht: Pasen valt altijd op de eerste zondag na volle maan in de lente. In de kerk wordt de nieuwe Paaskaars binnengebracht: als teken van het nieuwe Licht, nieuw Leven dat Jezus bracht.
Als je met je gezin de vieringen in de Stille Week op 1, 2 en 3 april volgt, hoor je op donderdag hoe Jezus Zijn leerlingen vroeg brood en wijn of druivensap te blijven delen om aan Hem te denken. Ook thuis kun je een matse en sap met elkaar delen. Op vrijdag hoor je stukjes uit het lijdensverhaal met beelden van een kruisweg erbij. Je kunt natuurlijk dit verhaal ook thuis lezen uit een kinderbijbel, of uit het boekje ‘Levensweg’ dat rondgedeeld is. En op zaterdag kun je samen meebeleven hoe het licht van de nieuwe Paaskaars in de kerk wordt gebracht. Dan kun je ook thuis een kaars aansteken als teken van het Licht van Pasen. Als je wilt kun je voor ieder een paaswakekaarsje in de kerk ophalen, op donderdagmiddag tussen vier uur en half vijf.
ds. Margje Kuijper
Geef een reactie