Palmpasen 9 april
Zoals gebruikelijk zijn we op Palmzondag – de laatste zondag van de 40dagentijd – in de Barbarakerk. Samen met de Barbaraparochie – en vooral: samen met alle kinderen – vieren we de feestelijke intocht van Jezus in de tempel in Jerusalem. Feest en kinderlijke vrolijkheid. Maar deze zondag heeft een dubbel gezicht: want onherroepelijk dringt zich op dat Jezus’ weg door de diepte voert. Verlaten worden door (bijna) al zijn vrienden en zelfs door God. Als een misdadiger terechtgesteld worden.
Zoals altijd vieren we met de kleine kinderen het feest van de intocht. We willen blij zijn als kinderen – met rondgaan en palmtakken en palmpaasstokken. Als de kinderen de kerk verlaten om naar Bunninchem te gaan, staan we stil bij het lijdensevangelie. Voorgangers zijn pastoraal werker Meike Hettinga en ds Coen Constandse. Medewerking wordt verleend door een breed samengesteld en oecumenisch kinder- en jeugdkoor (o.a. de Barbarazangertjes, maar ook kinderen uit de Protestantse gemeente).
Voor alle duidelijkheid: de dienst begint om 9:30 uur! Dit is de gangbare tijd in de Barbarakerk en daar sluiten we deze dienst bij aan.
Maandag, dinsdag en woensdag 10-12 april: Korte avondgebeden
De eerste drie weekdagen is er ’s avonds een kort avondgebed, voor wie met meer concentratie wil toeleven naar de diensten rond het lijden, sterven en opstaan van Jezus. We volgen een korte liturgie (ruim een kwartier), met als vaste onderdelen een psalm, een lied, stilte en het lutherse avondgebed. In de lezingen horen we delen van Jezus’ afscheidswoorden uit het Johannes-evangelie. De avondgebeden beginnen om 19:00 uur, in de Oude Dorpskerk. Liturgen zijn Magritha Jongeneel, Janny Koops en Judith Price.
Witte Donderdag 13 april
Donderdagavond begint een dienst in drie delen, verspreid over drie dagen, waarin we de weg van Jezus volgen tot aan het begin van Pasen op zaterdagavond. We doen dat met de cantorij onder leiding van Jaap Boeschoten. Deze doorgaande viering zetten we in met het vieren van het avondmaal, dat teruggaat op de sedermaaltijd van het Joodse Paasfeest (dat wordt dit jaar in dezelfde week gevierd, op 11 april). Bij die maaltijd gedenkt het volk Israël de bevrijdende uittocht uit Egypte – een land van onderdrukking, van duisternis en angst, een land van de dood. Bij die maaltijd deelde Jezus brood en wijn als tekens van een bevrijding tot nieuw leven. We lezen over de uittocht (Exodus 12) en over Jezus’ bevrijdende werk (Johannes 13). We zingen met de cantorij oude en nieuwe woorden en muziek, waaronder ook het tafelgebed ‘Gij die de stomgeslagen mond verstaat …’. Voorganger is Coen Constandse, muzikale begeleiding door Wendy Bol.
Goede Vrijdag 14 april
In de viering van Goede Vrijdag zullen gedeelten uit het lijdensevangelie van Johannes en Lucas worden gelezen. We zullen beelden laten zien van de Kruisweg ‘Met de ogen open’ van de Duitse kunstenaar Michael Blum. We lezen de Aanklacht van God, zoals die is opgesteld door Maria de Groot. De viering wordt besloten met het Luthers Avondgebed en we verlaten het kerkgebouw in stilte. Voorgangers zijn: ds. Hans Drogendijk en ds. Margje Kuijper, organist is Rinke Bodewits.
Paaswake 15 april
Laat, op Stille Zaterdag, als de duisternis is ingevallen, komen we samen om te waken. We wachten en richten ons op het doorbreken van het licht, op het nieuwe, bevrijde leven. Ook nu lezen we om te beginnen uit Exodus: de weg door de zee van het volk Israël. Deze doortocht door het water heeft de kerk verbonden met de doop. De doop – ook het teken van het sterven en opstaan van Jezus – gedenken we, nadat het evangelie van de opwekking van Jezus heeft geklonken en we opnieuw het licht van de paaskaars zien. We richten ons op bevrijding en nieuw leven, en kunnen wat ons benauwd of gevangen houdt, achter laten. Voorganger is ds. Coen Constandse, organist is Rinke Bodewits.
Eerste Paasdag 16 april
We vieren het feest dat Jezus is opgewekt uit de dood. Een ongehoord en onbegrijpelijk wonder. God is een God van levenden! De lente zien we als teken daarvan: de zon geeft warmte, er komt nieuw groen, er komen kleuren … We zien kleurige bloemen, we zien de zon van het kindernevendienst-project. We lezen in de diensten dit jaar meestal het evangelie volgens Matteüs, en dus horen we het verhaal van de opstanding of opwekking in de versie van Matteüs (Matteüs 28) – met bewakers bij het graf … We zingen met uitBUNdig onder leiding van Miep Bakker bekende Paasliederen uit het Liedboek en uit het repertoire van uitBUNdig. Voorganger is ds. Coen Constandse.
Vergeet niet de spaardoosjes mee te nemen voor de kinderen in Moldavië!
Zondag 23 april
De nieuwe opzet van de Oranjemarkt dit jaar zien we ook terug op de zondag na de markt. Een andere dienst dan anders, gericht op de gemeente maar ook op mensen die niet zo vaak in de kerk komen – in het bijzonder jeugd en jongeren. Het koor Hatikwa (Hebreeuws voor ‘de hoop’) verleent medewerking aan een verrassende jeugddienst. De dienst is voorbereid met jongeren en de Oranjemarktcommissie, voorganger is ds. Coen Constandse.
Geef een reactie