De Oranjemarkt wordt jaarlijks georganiseerd door de Protestantse Gemeente Bunnik. In de negen voorgaande edities zijn veel verschillende goede doelen deel geworden van de opbrengst. In 2012 is Solid Care gesteund door de Oranjemarkt. Uit enthousiasme hebben zij een uitgebreid verslag gestuurd van het evenement dat zij in India georganiseerd hebben voor kinderen met een beperking. Deze is hieronder volledig opgenomen.
In 2013 blijven wij dichter bij huis. De opbrengst zal in zijn geheel gebruikt worden voor de verbouwing van onze eigen Oude Dorpskerk. Het monument wordt van binnen en buiten gerenoveerd en van een moderne, flexibele inrichting voorzien.
Evenement India groot succes!
Dankzij jullie gulle bijdrage tijdens de Oranjemarkt van 2012 hebben wij van Solid Care for Sustainable Development, in samenwerking met de Pondicherry University en veel andere lokale organisaties, in Pondicherry India een geweldig evenement georganiseerd op zaterdag 9 maart jl.
Onder de naam “Ability Nite ‘13” werd een zeer succesvol evenement gehouden!
Een evenement dat vooral bedoeld was om voorlichting te geven over kinderen met een beperking en om te proberen de taboes die er in India vaak nog heersen over mensen/kinderen met een beperking te doorbreken. Er waren ruim 200 kinderen met een beperking aanwezig en zij kregen allemaal een warme maaltijd aangeboden.
Naast de kinderen werd het evenement door 100-200 ouders en/of verzorgers, VIP’s, maatschappelijk werk studenten en andere geïnteresseerden bezocht. In totaal hebben er 20 lokale organisaties geholpen met de organisatie en uiteindelijk ook deelgenomen aan het evenement. Op zich ook al uniek te noemen omdat we in India helaas vaak hebben moeten constateren dat organisaties samen laten werken een uiterst moeizaam proces is.
Er waren 20 verschillende optredens tijdens het culturele onderdeel van het programma. De optredens werden verzorgd door kinderen met een beperking. Op deze manier hebben de kinderen laten zien waar ze goed in zijn, o.a. zang, dans, toneel en yoga. Daarnaast stond er nog een informatief deel op het programma
Er waren 10 informatiestalletjes waarin voorlichting werd gegeven over de verschillende type beperkingen. Beperkingen zoals Syndroom van Down, verstandelijke beperking en de verschillende vormen van autisme maar ook over lichamelijke beperkingen. De nadruk lag hierbij op hoe de verschillende beperkingen te herkennen zijn en hoe men hiermee om kan gaan, wat men kan doen om mensen met een beperking te helpen en waar men terecht kan voor meer informatie en of hulp.
Naast het evenement is het ons dankzij de gulle bijdrage ook nog gelukt om een de 2e editie van de “Directory of NGO’s en Non-Government Organizations Puducherry” samen te stellen, welke die dag werd gepresenteerd. De informatiegids is mede tot stand gekomen door wederom met de verschillende organisaties nauw samen te werken en de organisaties bij de totstandkoming te betrekken. De 1e editie van deze informatiegids welke vorig jaar door ons werd gepresenteerd was in het Engels, deze 2e editie is in het Tamil uitgegeven. Hoewel veel mensen in India over een goede kennis van het Engels beschikken, bleek er ook een enorme behoefte te zijn aan een editie in het Tamil. Met name voor de ouders en familie van de kinderen met een beperking. In de gids is informatie te vinden over de nationale, maar vooral ook de regionale en lokale organisaties die zich inzetten voor kinderen met een beperking.
In totaal zijn er 500 directories gedrukt. Een deel werd tijdens het evenement uitgedeeld en de rest zal uitgedeeld worden in de dorpen rondom Pondicherry en in ziekenhuizen. Bij de deelnemende organisaties en bij het Department of Social Welfare Pondicherry zullen ook exemplaren neergelegd worden voor ouders en andere belangstellenden.
De presentatie van de ‘Directory’ is op alle lokale nieuwszenders uitgezonden, hetgeen duidelijk maakt dat een dergelijke gids compleet nieuw is voor de mensen in India en in een enorme behoefte voorziet. Al met al kijken wij samen met de kinderen, de universiteit en de lokale organisaties terug op een succesvol evenement en een prachtige informatiegids.
Door de organisaties zelf te betrekken bij het organiseren van het evenement en het realiseren van de gids hebben we geprobeerd hen in te laten zien dat door samenwerking veel meer gerealiseerd kan worden dan wanneer men ieder alleen aan de slag gaat. Daarnaast is door ook inzet te vragen van lokale organisaties geprobeerd de onderlinge betrokkenheid te vergroten en is het ons gelukt met een beperkt budget veel meer neer te zetten dan zonder de samenwerking gerealiseerd had kunnen worden.
Rombe nandri!
(Heel erg bedankt)
Marije Lamers
Solid Care for Sustainable Development
Geef een reactie