Elke kerk heeft een archief. Dat ontstaat doordat een heleboel vrijwilligers verslagen van vergaderingen maken, doordat er iets verbouwd wordt aan een kerk, doordat er leden bijkomen en weggaan enzovoorts. In de kerkorde van de PKN staan ook een aantal regels over het kerkelijk archief. Zo staat erin dat elke kerk de plicht heeft een archief aan te leggen onder verantwoordelijkheid van het College van Kerkrentmeesters. Ook staat erin dat het archief en de documenten eigendom blijven van de kerk en welke regels er gelden in verband met de privacy. Dit geldt ook voor de stukken die thuis bij mensen liggen.
Op dit moment is er geen duidelijk beleid voor de archieven. Ook is er geen zicht op wat er bewaard wordt, en waar. We willen daar de komende tijd verandering in brengen. We beginnen daarbij met het archief van de Gereformeerde Kerk van Bunnik en Werkhoven. Dat doen we omdat de Gaarde dit jaar verkocht zal worden. Daarom moeten we nadenken over de daar opgeslagen archieven en andere zaken. Als de archieven van de Gereformeerde Kerk zijn geinventariseerd, zullen we de archieven van de voormalige Hervormde Gemeente Bunnik onder handen nemen.
Om een goed overzicht te krijgen en een verantwoorde keuze te kunnen maken over welke stukken behouden moeten blijven heb ik namens het CvK de volgende vraag:
Als bij u thuis nog archiefstukken zijn (Gereformeerd, maar Hervormd mag ook), zou u deze dan willen overdragen aan de kerk? U kunt ze afgeven bij Henk Blok of op een zondag in de Gaarde.
U kunt denken aan vergaderstukken (niet alleen van de kerkenraad,maar ook van bv commissies en werkgroepen), maar ook aan foto’s, kaarten en documenten over de kerk. Uiteindelijk is het de bedoeling een inventaris te maken van het archief. Hierna beslist het CvK wat bewaard moet worden en waar het bewaard wordt. Als zaken die u aangeleverd heeft, niet bewaard hoeven worden in de archieven, zullen we het uiteraard niet weggooien zonder uw instemming. Wat wel bewaard wordt, wordt bij de overige archieven opgeslagen, maar waarschijnlijk wordt ook een deel overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum in Wijk bij Duurstede. Hier bevinden zich al enkele meters archief van de Hervormde Gemeente Bunnik.
Mede namens het CvK,
Henk Blok
Geef een reactie