Het orgel in de Oude Dorpskerk van Bunnik is jarig. Het werd in 1912 gebouwd door de Utrechtse orgelmaker J. de Koff en telt 750 orgelpijpen met elk een eigen geluid: van een zware bourdon, een fluit tot zelfs een trompet. Grote pijpen zorgen voor diepe bastonen, kleine pijpen geven lichtere, hogere tonen.
De Oude Dorpskerk onderweg naar een nieuwe toekomst!
De verbouw gaat beginnen
Na een lange voorbereiding gaat de verbouw aan de Dorpskerk beginnen. De afgelopen jaren is er een verbouwingsplan opgesteld door Bureau Van Hoogevest te Amersfoort. De uitvoering vindt plaats door aannemingsbedrijf Van de Burgt en Strooij te Amersfoort en zal starten in de week van 19 november 2012. [Lees meer…]
Geslaagde open dag Oude Dorpskerk; Alle kerkbanken verkocht
Zaterdag 6 oktober was de Oude Dorpskerk opengesteld voor het publiek. Het was een zeer geslaagde dag. Voor de laatste keer kon de kerk met de huidige inrichting bekeken worden. Er was een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk en delen van het interieur werden te koop aangeboden. De kerkbanken waren heel snel uitverkocht. Ook van buiten Bunnik kwamen mensen de kerk bewonderen. Er was veel aandacht van de media. In de week voor de open dag zijn de organisatoren geïnterviewd door diverse kranten en omroepen.
Restauratie en verbouwing van de Dorpskerk begonnen!
Na jaren van nadenken en voorbereiding is het werk aan de Dorpskerk nu echt van start gegaan. Op 6 oktober zijn de banken verkocht. De week daarna zijn ze door een groep vrijwilligers uit de kerk verwijderd en hebben ze hun weg naar hun nieuwe eigenaar gevonden. Op dit moment staat er dus geen enkele bank meer in de kerk en is de kerk leeg. Binnenkort worden de laatste delen van het oude interieur (de houten vloer en de lambrisering) ook weggehaald. De preekstoel zal op aandringen van monumentenzorg blijven staan, als herinnering aan het verleden.
Nadat de banken verwijderd waren, was het op 24 oktober de beurt aan het orgel. Door twee medewerkers van Flentrop Orgelbouw uit Zaandam zijn (bijna) alle pijpen uit het orgel gehaald. Vervolgens zijn de pijpen afgevoerd naar de werkplaats in Zaandam. Daar zullen ze de komende maanden worden schoongemaakt en daar waar nodig gerepareerd. Begin 2013, als al het andere werk in de kerk gedaan is, komen ze dan weer terug. Tot die tijd blijft de orgelkast leeg. De lege kast zal door de aannemer worden ingepakt. Hierdoor kunnen de achterblijvende pijpen en mechanieken niet beschadigen.
Als het orgel straks terugkomt is er wel wat aan veranderd: de aanpassingen uit 1968 zullen dan ongedaan gemaakt zijn. Er worden twee registers vervangen: de Mixtuur op het eerste manuaal zal worden vervangen door een Nasard 3’ en de Woudfluit 2’ die in 1968 een Viola 8’ op het tweede manuaal verving, zal weer worden vervangen door een passende Viola 8’. Het resultaat zal een orgel zijn dat weer klinkt zoals het de bouwer in 1912 voor ogen stond.
Op dit moment is door de actie ‘sponsor een orgelpijp’ het merendeel van de totale kosten van de opknapbeurt van het orgel gedekt. Dat komt niet in de laatste plaats door een bijzonder ruime gift van 20.000 (!) euro, waardoor we veel meer konden doen dan oorspronkelijk mogelijk leek. Wel wordt nog gezocht naar financiering voor een (beperkte) opfrisbeurt voor de buitenkant van het orgel. Als ook die gevonden wordt, kunnen het schilderwerk en de frontpijpen worden bijgewerkt en schoongemaakt.
Op dit moment loopt nog de aanbestedingsprocedure voor het uitvoeren van de overige werkzaamheden aan de kerk. Naar verwachting wordt de opdracht half november verstrekt. De bouwwerkzaamheden zullen vrij snel daarna beginnen. Informatie over het exacte hoe en wat daarvan zal dan ook hier geplaatst worden.
Verbouwing van de dorpskerk
Het zal u niet ontgaan zijn dat het werk aan de Dorpskerk in volle gang is. Tijd dus voor een kleine update.
Vloer
Nadat in december de oude vloer is verwijderd, is de aannemer begonnen met het weghalen van de oude betonvloer, en het uitgraven van de kerkvloer. Dat uitgraven is nodig, omdat onder de nieuwe vloer een vloer- en luchtverwarmingsinstallatie aangelegd. Ook worden er voorzieningen aangebracht voor de geluidsinstallatie en de ringleiding. Daarom moet er veel zand uit de kerk afgevoerd worden. De afgelopen dagen stond er dus een graafmachine in de kerk, en een container op het marktplein.
Consistorie
Ook is de deur naar de consistorie (die in de toekomst wellicht de doorgang gaat vormen naar de nieuwbouw) groter gemaakt, en zijn ook daar de voorbereidingen getroffen om de verwarmingsbuizen aan te leggen. Aan het ‘afstapje’ bij de deur kunt u zien hoe diep de kerkvloer is uitgegraven.
Inmiddels zijn alle sleuven gegraven en begint de aannemer met het aanbrengen van de verwarmingskanalen en de overige leidingen. Daarna zal hij beginnen met het aanleggen van de vloer. Volgens de planning zal begin februari de betonvloer gestort worden. Na het storten van de betonvloer zal het werk aan de muren beginnen. Daarna zal de natuurstenen vloer gelegd gaan worden.
Buitenkant van de kerk
Er wordt niet alleen in de kerk gewerkt. Ook aan de buitenkant is te zien dat er gewerkt wordt. Alle oude ventilatieroostertjes zijn verwijderd (had u ooit gezien dat het er zoveel waren?). Deze roostertjes zijn in de jaren ’50 aangebracht omdat men toen hoopte dat deze zouden helpen het vochtprobleem in de muren te verminderen. Omdat dat niet het geval blijkt te zijn, worden ze nu weer verwijderd.
Het meest opvallende is natuurlijk dat een aantal ramen verwijderd zijn. De houten kozijnen zijn in de muur bevestigd met ijzeren pennen. Door het vocht in de muur zijn deze verroest, en moeten worden vervangen. Bovendien zijn door het condenswater dat 50 jaar lang aan de binnenkant van de ramen gelopen heeft, de kozijnen zelf aan reparatie toe. Die werkzaamheden worden in de werkplaats van de aannemer uitgevoerd, en daarom zijn de ramen tijdelijk verwijderd.
Orgel
Ook aan het orgel wordt op dit moment gewerkt. Dat gebeurt in de werkplaats van de firma Flentrop in Zaandam. Daar kunnen we dus geen foto’s van laten zien. Afgelopen week is wel de gerenoveerde luchtbalg in de toren teruggeplaatst. Het pijpwerk zelf zal pas worden teruggeplaatst nadat alle andere werkzaamheden in de kerk afgerond zijn.
Plannen
Hoewel er op dit moment hard wordt gewerkt aan uitvoering van de plannen, wordt er ook nog steeds nagedacht en gewerkt aan de inrichtingsplannen. Er is overleg met adviseurs voor geluidsapparatuur en beamers, binnenkort zullen we weer overleggen met de architect over het definitieve ontwerp voor de herinrichting. Ook zal de bouwcommissie zich binnenkort nog moeten buigen over de definitieve keus voor de stoelen.
Heeft u behoefte aan meer informatie? Laat hier een reactie achter, of neem contact op met kerkrentmeesters[a]pgbunnik.nl
Wilt u een bijdrage leveren aan de kosten van de renovatie en herinrichting?
U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening 3113.32.005 tnv. Protestantse Gemeente Bunnik, ovv. Herinrichting Oude Dorpskerk.